El candidat de ‘Junts pel Si’, Raül Romeva, va declarar ahir que “amb 68 diputats n’hi ha prou per declarar la independència”, mentre que Artur Mas defensava davant la premsa internacional la legitimitat d’una eventual declaració unilateral d’independència encara que la victòria de les opcions sobiranistes es basin en els escons i no en els vots.
Segons el parer de Recortes Cero-Els Vers i del seu candidat Jordi Martínez i Rigol, aquestes declaracions “no fan més que reafirmar el caràcter antidemocràtic de la base de pensament de Mas i Romeva, per molt que s’escuden en el dret a decidir”.
“Plantejar aquestes eleccions com un plebiscit per la independència”, ha dit Jordi Martínez, “és una altra trampa més dels que només volen que Catalunya sigui un altre joguina de la troica per imposar-encara més fàcilment dels que ho fan amb el govern de Madrid- les polítiques d’austeritat que dicten des de Brussel·les o l’FMI “.
“És antidemocràtic”, planteja el candidat de Recortes Cero-Els verds “perquè compten amb la deformació antidemocràtica de la llei electoral, de la llei d’Hont, en que el principi ‘un individu, un vot’ és deformat per potenciar els resultats dels principals partits, de les opcions més votades. I deforma el vot del camp sobre el vot de la ciutat”. “No valen els mateixos vots treure un diputat a l’àrea metropolitana de Barcelona, on el predomini de la població treballadora -amb problemes socials reals, retallades, desnonaments, atur- fa que el discurs independentista no cali, de treure un diputat amb els vots de les comarques rurals, on el predomini sobiranista és molt més gran”.
En un sistema electoral veritablement democràtic, sosté Jordi Martínez, la composició del Parlament seria un reflex molt més fidel de la voluntat popular. Per això Recortes Cero-Els Verds defensa la derogació de l’actual llei electoral l’eliminació de la llei d’Hondt -que beneficia el bipartidisme PP-PSOE a tot Espanya i a Mas a Catalunya- i una nova llei electoral justa i proporcional, on els vots de tots els ciutadans, visquin on visquin, valguin igual.
Encara que molt organitzada i amb una gran capacitat de mobilització, la part de la societat civil catalana partidària de la independència (Si-Si) va sumar a la consulta del 9N un total de 1,8 milions de vots. La qual cosa per a un total de cens de 5,5 milions de catalans suposa el 32,7%, per sota de la tercera part de la població catalana amb dret a vot. Fins ara, l’independentisme té aquest sostre i no sembla que vagi a pujar.
“La unitat del poble, lliure i democràticament triada és l’única que defensem, per lluitar units contra les retallades a Catalunya, a Madrid o a Cadis. Per això, intentar guanyar amb la deformació de la Llei D’Hont el que no poden guanyar a voluntat popular és antidemocràtic “, sentencia Jordi Martínez.
[/ct_tab] [ct_tab title=”Castellano”]El candidato de ‘Junts pel Si’ , Raül Romeva, declaró ayer que “con 68 diputados basta para declarar la independencia”, mientras que Artur Mas defendía ante la prensa internacional la legitimidad de una eventual declaración unilateral de independencia aunque la victoria de las opciones soberanistas se basen en los escaños y no en los votos.
A juicio de Recortes Cero-Els Vers y de su candidato Jordi Martinez i Rigol, estas declaraciones “no hacen más que reafirmar el carácter antidemocrático de la base de pensamiento de Mas y Romeva, por mucho que se escuden en el derecho a decidir”.
“Plantear estas elecciones como un plebiscito por la independencia”, ha dicho Jordi Martínez, “es otra trampa más de los que solo quieren que Cataluña sea otro juguete de la troika para imponer -aún más fácilmente de los que lo hacen con el gobierno de Madrid- las políticas de austeridad que dicten desde Bruselas o el FMI”.
“Es antidemocrático”, plantea el candidato de Recortes Cero-Els verds “porque cuentan con la deformación antidemocrática de la ley electoral, de la ley D´Hont, en la que el principio ‘un individuo, un voto’ es deformado para potenciar los resultados de los principales partidos, de las opciones más votadas. Y deforma el voto del campo sobre el voto de la ciudad”. “No valen los mismos votos sacar un diputado en el área metropolitana de Barcelona, donde el predominio de la población trabajadora -con problemas sociales reales, recortes, desahucios, paro- hace que el discurso independentista no cale, que sacar un diputado con los votos de las comarcas rurales, donde el predominio soberanista es mucho mayor”.
En un sistema electoral verdaderamente democrático, sostiene Jordi Martínez, la composición del Parlament sería un reflejo mucho más fiel de la voluntad popular. Por eso Recortes Cero-Els Verds defiende la derogación de la actual ley electoral la eliminación de la ley D’Hondt -que beneficia al bipartidismo PP-PSOE en toda España y a Más en Cataluña- y una nueva ley electoral justa y proporcional, donde los votos de todos los ciudadanos, vivan donde vivan, valgan igual.
Aunque muy organizada y con una gran capacidad de movilización, la parte de la sociedad civil catalana partidaria de la independencia (Si-Si) sumó en la consulta del 9N un total de 1,8 millones de votos. Lo cual para un total de censo de 5,5 millones de catalanes supone el 32,7%, por debajo de la tercera parte de la población catalana con derecho a voto. Hasta ahora, el independentismo tiene ese techo y no parece que vaya a subir.
“La unidad del pueblo, libre y democráticamente elegida es la única que defendemos, para luchar unidos contra los recortes en Cataluña, en Madrid o en Cádiz. Por eso, intentar ganar con la deformación de la Ley D’Hont lo que no pueden ganar en voluntad popular es antidemocrático”, sentencia Jordi Martinez.
[/ct_tab] [/ct_tabs]