Catalunya és una comunitat rica i amb molts recursos
- És una de les dues economies més grans d’Espanya. Viuen 7,6 milions de persones i acull a 1,2 milions de persones migrants. Junts creen cada any nova riquesa per valor de 240.000 milions d’euros (PIB).
- Amb un sector industrial que, malgrat les crisis, encara representa el 20% del PIB català.
- Un sector agroalimentari potent.
- I un sector de serveis dinàmic (comerç, hostaleria i turisme, cultura i oci…).
Però augmenten les desigualtats agreujades per la pandèmia.
- Segons l’informe de pobresa i desigualtats d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), publicat a l’ inici de la pandèmia, la pobresa relativa arriba ja al 23,8% de la població segons la taxa Arope. “La societat està més polaritzada i hi ha moltes més desigualtats”…
- Mentrestant, a Catalunya com a la resta d’Espanya, bancs, monopolis que controlen les grans cadenes de comerç i distribució i els serveis bàsics (aigua, llum, gas, carburants…), els mitjans digitals i les multinacionals acumulen la major part de la riquesa que es produeix cada any.
- I les elits processistes maneguen els recursos de la Generalitat en benefici propi i releguen els problemes que determinen la qualitat de vida i el benestar dels ciutadans.
- En aquesta legislatura, segons el govern català, Catalunya pot rebre 30.000 milions dels ajuts europeus.
- Retallant les despeses supèrflues, el malbaratament, els privilegis i la corrupció, la Generalitat podria estalviar 25.000 milions.
- Perseguir el frau fiscal és una prioritat, així com prendre mesures en l’Administració. Cal reduir el número de personal eventual ( directiu- assessor)triat “a dit”, prevalent els principis d’igualtat, mèrit i capacitat, i acabar amb les pràctiques nepotistes.
- Aplicant una Reforma Fiscal Integral perquè bancs, monopolis i grans fortunes tributin d’acord amb els seus beneficis i patrimonis, es recaptarien 12.000 milions més.
- En total, Catalunya disposarà en aquesta legislatura d’uns 70.000 milions d’euros més per a polítiques de redistribució de la riquesa.
Cinc fonts per a redistribuir.
Redistribuir no és aplicar la política de la “subvenció” i el deute públic a costa d’hipotecar el futur dels catalans. Redistribuir és que els qui s’apropien i es beneficien de la major part de la riquesa, en tornin una part per desenvolupar polítiques que creïn riquesa i ocupació, contribuint d’acord amb els seus beneficis i patrimoni.
- En aquesta legislatura Catalunya serà una de les comunitats més beneficiades, rebrà una part substancial dels 140.000 milions que corresponen a Espanya del Fons de Recuperació europeu. Segons estimacions del mateix govern català, Catalunya pot rebre 30.000 milions dels ajuts europeus.
- Una reforma fiscal integral i progressiva per a acabar amb els privilegis fiscals de bancs, grans monopolis, multinacionals i SICAV i grans fortunes i que tributin d’acord amb els seus beneficis. Aplicar una escala progressiva fins a un 50% en l’ Impost de Societats i fins al 75% en l’IRPF a les grans fortunes i alts executius amb rendes superiors a 500.000 euros. I que rebaixi impostos a pimes i autònoms. Des del 0% per a les rendes més modestes:
- Revisar l’ impost de Patrimoni, per acabar amb els privilegis fiscals de les grans rendes.
- Crear un cos d’inspectors per perseguir el frau fiscal.
La Generalitat ingressaria 12.000 milions d’euros més cada legislatura.
- Reduir entre un 5% i un 10% les despeses innecessàries aturant el malbaratament, la duplicitat d’organismes, els privilegis de les elits polítiques i els seus consellers i la corrupció. Es podrien estalviar entre 2.000 i 4.000 milions anuals, entre 8.000 i 16.000 milions en la legislatura
- Auditar el deute. Els governs d’Artur Mas, Puigdemont i Torra, ens han endeutat en gairebé 80.000 milions d’euros. El pagament del deute s’emporta cada any més de 8.000 milions d’euros i gairebé 1.500 milions només d’interessos. Recortes Cero- Grup Verd- Municipalistes proposa realitzar una auditoria independent del deute i negociar amb els creditors una moratòria en el pagament del mateix, sobretot dels interessos, fins que l’economia creixi per sobre del 3% i l’atur baixi del 10%. Només ajornant el 50% del pagament dels interessos, es podria disposar de 3.000 milions més per aquesta legislatura
- Els grans bancs que operen a Catalunya (CaixaBank, Sabadell i BBVA) s’han beneficiat del rescat bancari, en quedar-se 23.300 el milions d’euros dels diners públics posats en el rescat de Catalunya- Banc, la CAM o el Banc de València i als quals caldria afegir els 25.000 del rescat de Bankia integrada en la Caixa. Exigir a aquests bancs la devolució de 12.500 milions del rescat per al fons de reindustrialització i encara deurien 5 vegades més.
En total, Catalunya pot disposar aquesta legislatura entre uns 65.500 i 70.000 milions d’euros més per a polítiques de redistribució de la riquesa.
ANTERIOR | TORNAR A EL PROGRAMA | SEGÜENT |